Jump to content

Az időtényező fontos a férfiak esetében is

2019. 02. 07. 19:00

Ketyeg a biológiai óra, szokták ezt azokra mondani, akik az átlagosnál később találnak maguknak pár, kitolják a gyermekvállalás idejét, vagy pedig valamilyen oknál fogva nem akkor érkezik a gyermekáldás, amikor már mindenki várná.

Ez azonban nemcsak a nőket érintő probléma, mégis a családalapítási szándék idején a nő életkorát veszik górcső alá. Tény, hogy a gyermekvállalás ideje egyre inkább kitolódott, de ez nemcsak a nők esetében jellemző, hanem a férfiakéra is. Az eredménytelen próbálkozás pedig sok pár életét nehezíti meg. Nagyon sok esetben természetes úton nem is sikerül a megtermékenyülés, és a párok általában minden megoldásra hajlandóak azért, hogy végre igazi családot tudjanak magukénak.

A mesterséges megtermékenyítés újabb esélyt ad azoknak, akik számára a természetes úton történő fogantatás nem járt sikerrel. A lombikbébi programot számos vizsgálat és szűrés előzi meg. De nem csak az egészségi állapot, hanem az életkor is lehet befolyásoló.

Tudósok vizsgáltak meg közel húszezer mesterséges megtermékenyítéses estet. Azt találták, hogy a negyven feletti férfiak esetében egyre kisebb a mesterséges megtermékenyítés esélye, és még egyes betegségekkel is összefüggésbe hozták az életkort.

Eddig mindig a nő életkorával foglalkoztak, főleg akkor, ha természetes úton nem történt fogantatás és mesterséges módon is csak többszöri próbálkozás ellenére. A 35 éven felüli nők esetében a gyermekvállalás esélye egyre csekélyebbé válik, emellett pedig számolni kell a kromoszóma rendellenességekkel is. Sőt, a sikertelen megtermékenyülés éppen ezeknek a rendellenességek is oka lehet. A legtöbb esetben azonban ezt a nők számlájára írták, mert úgy gondolták, hogy a férfiak termékenysége jóval tovább tart, mint a nőké.

Ezt most megcáfolták, ugyanis a negyven feletti férfiak esetében csökkenhet a sperma száma, emellett mutációk léphetnek fel, amelyek meghiúsítják a termékenységet.

A fiatalabb párok esetében is jelentkezhet az a probléma, hogy természetes módon nem sikerül a gyermekáldás. A mesterséges megtermékenyítés megoldása, és minél fiatalabbak a pár tagjai, annál esélyesebbek arra, hogy már az első mesterséges megoldás sikerrel járhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)