Jump to content

Így hat a stressz a hormonokra

2019. 04. 11. 19:00

A hormonok nagyban befolyásolják hangulatunkat, egészségünket, külsőnket. A hormonok szintjére pedig mi magunk is hatással vagyunk az étkezési szokásainkkal, a mozgással, a stresszel.

Annyit hallottunk már arról, hogy mennyivel könnyebb lenne az életünk stressz nélkül, azonban nincs olyan ember, aki valamilyen szintig ne találkozna a mindennapjai során feszültségekkel. Ez mindenkire nézve érvényes, így a férfiakra is hatással.

A stressz megnövekedésével megbillenthet a hormonok egyensúlya, így aztán probléma jelentkezhet az egészségben, megmutatkozhat az erőnlét hanyatlásában, a jó hangulat is alább hagyhat, de még a libidó és a nemzőképesség is csökkenhet. Ezek mind azok, amelyet minden férfi kerülne legszívesebben. A stressz a női hormonszintre is ugyanúgy hatással van, csakhogy a férfiakról sokkal kevesebb szó esik.

A folyamatosan megélt stresszhelyzet bárkit kikészíthet mind mentálisan, mind fizikailag. A férfiak az állandó stressz hatására megbetegedhetnek, és sokkal inkább a nő segítségére vannak utalva gyengeségükben. A fizikai előnyük megléte ellenére is elhagyatottnak, gyengének érzik magukat, és szükségük van a nő tutujgatására, figyelmére, gondoskodására.

Mit tesz ilyen helyzetben egy nő párjáért, fiáért, férfi barátjáért? Természetesen óvja és védi a férfi egészségét. Mindezt azért teszik, mert vissza szeretnék állítani párjuk fizikai és lelki egészségét is az ideális szintre.

A legtöbb férfi talán az egészségében is észrevesz negatív változásokat, de amíg nincs egetverően nagy gond, kerülik az orvosokat. Ám, ha a szexuális vágy is alább hagy, az már inkább okot adhat az ijedelemre. A túlzottan stresszes mindennapok felőrlik az embert, és ez még a jó fizikumú erős férfiakra is igaz. A sokfelé megfelelni vágyás, a túl sok munka arra sem hagy időt és energiát, hogy a szexre gondoljanak, nehogy gyakorolják.

Azok a férfiak, akik a nagy terhek mellett nem képesek egyensúlyt tartani a szexualitásban, nemcsak testi kapcsolatban teljesítenek gyengébben, de ebből következően a fajfenntartásra sem koncentrálnak. A túlzott stressz ráadásul a tesztoszteron szintjének csökkenésével is jár, amely mind mennyiségben és minőségben megválasztja a hímivarsejteket. Az idős kor eleve magával hozza a hímivarsejtek számának csökkenését, de ezzel ma már fiatalabb férfiak esetében is találkozni. Emellett súlyosbító tényező lehet a mozgásszegény életmód és a mellette még egészségtelen étkezés is.

A megoldás a stressz feldolgozásában, elengedésében, az életmódváltásban található meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)