Jump to content

Csupán feledékenység vagy nagyobb a baj?

2019. 08. 15. 19:00

Ellep a mindennapi teendőnk. Nagyon sokan ennyivel tudnánk jellemezni hétköznapjainkat, de a hétvége sem feltétlenül jogosít fel a pihenésre.

A zűrzavarban nem is csoda, hogy elfelejtünk dátumokat, ígéreteket. A rutinosabb, a gyakorlatiasabb, valamint a már néhányszor kellemetlen helyzetbe kerülők telefonjukba, jegyzetfüzetükben rögzíthetik a fontos dátumokat, időpontokat, eseményeket.

Leginkább a körülöttünk lévő sokféle és sokfelől érkező inger miatt tartjuk agyunkat leterheltnek, így nem is csodálkozunk azon, ha elfelejtünk dolgokat. A többféle szerepben való megfelelés nagy terhet ró ránk, így ha folyamatosan az az érzésünk, hogy megint elfelejtettünk dolgokat, az még nem nevezhető szenilitásnak, és demensek sem vagyunk.

Egy retteget kór egyik jellegzetes tünete azonban pontosan a feledékenység. Az Alzheimer-kór ugyanis az agyat károsítja folyamatosan, de lassan. A betegség igazán alattomos, ugyanis évtizedeken keresztül olyan feledékenységet mutat, amely bárkivel előfordulhat zűrzavaros napjai során. Míg sok esetben óvatosan lép fel az Alzheimer-kór, addig vannak olyan betegek, akik esetében jóval hirtelenebb módon jelenik meg a tünet, és az időszakok között is vannak viselhetőbb, könnyebb és nehezebb szakaszok is. Az Alzheimer-kórt négy szakaszra szokták tagolni, és ebből az utolsó az, amikor a beteg már önálló életvezetésre nem képes.

Mondhatni, hogy a legtöbbünk élete tele van tennivalókkal. Nemcsak a munkahelyen kell letennünk valamit az asztalra, de otthon is kötelezettségek várnak ránk. A gyerekek még több észben tartandó feladattal látnak el. Ember legyen a talpán, aki olykor nem esik bele a feledékenység csapdájába. Ráadásul az életkor számának növekedésével agyunk veszít memorizálási képességéből, így még a kor számlájára is írjuk azt, ha egyre többször vagyunk feledékenyek.

Az Alzheimer-kór jellegzetessége a memóriavesztés, amely egyre gyakrabban feltűnhet a beteg életében, amely egy nehezebb nap, a kimerültség során is felléphet. További tünet lehet az, hogy egyszerű feladatok elvégzése is egyre nehezebbé válik a betegek számára. Jellemző például az, hogy olyan dolgokat elfelejtenek, amelyeket azelőtt akár rutinszerűen elvégeztek. Ebből következik az is, hogy a napi program megtervezése is nehézkesebben működhet, mint korábban. Ugyancsak jellegzetes tünete a betegségnek, hogy egyes tárgyak akár az otthonukban sem oda kerülnek, ahová valók lennének, így később, tisztább pillanatukban nem is találnak a helyükön fontos használati tárgyakat sem.

Megváltozhat a viselkedésük, visszahúzódóbbá válhatnak az Alzheimeres betegek, mert nem érzik magukat biztonságban. Főleg, ha még az észlelésben is problémájuk van.

Addig, amíg csak a sok tennivaló rovásának tekintjük a fenti tüneteket és csak ekkor érintenek, még nincs gond, ha azonban egyre sűrűbben ismétlődik, akkor orvoshoz szükséges fordulni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)