Jump to content

Gyógyteával a bajok ellen - 1. rész

2016. 02. 06. 10:29

A gyógynövények egyik legkedveltebb felhasználási módja, amikor teát készítünk belőlük. A megfázástól az emésztési problémákon, a nőgyógyászati jellegű panaszokig szinte mindenre találunk kezelési módot a gyógyteák fogyasztásával. Aki nincs hozzászokva a gyógyteák ízéhez, azok számára jó hír, hogy az ízlelőbimbóink egy idő után nem fogják furcsán „fűízűnek” találni a gyógynövényeket.

Baj van az emésztésünkkel?

Emésztési problémákra a kamilla és a borsmenta remek gyógynövény, mindkettő általános gyulladáscsökkentő hatással bír. A borsmenta javítja az emésztést, enyhíti a puffadást ugyanakkor az anyagcserét is gyorsítja, így nem mellékesen a súlycsökkenésben is kiváló segítőtársunk. A kamilla segít ellazítani a gyomor simaizmait, enyhíti a gyomorrontás, puffadás tüneteit, csillapítja a hányingert és a hányást. A leghatékonyabb a tiszta kamillavirágzat, ebből csészénként 1 evőkanállal kell leforrázni.

Gyakran felfázunk?

Ősszel, télen felerősödnek a vesével, húgyhólyaggal kapcsolatos panaszok, főleg azoknál, akik érzékenyebbek a hideg időjárásra. A nők 50%-a legalább egyszer felfázik élete során, 20%-uk pedig többször is tapasztalják a kellemetlen betegség jeleit. Erre a panaszra a leginkább javasolt gyógynövény a tőzegáfonya, és a medveszőlő levél tea. Az előbbi gátolja a mikroorganizmusok megtapadását a hólyag nyálkahártyáján, az utóbbi vizelethajtó és jó fertőtlenítő szer. A tőzegáfonya a húgyúti fertőzések ellen az egyik leghatásosabb gyógynövény! Naponta igyunk meg belőle 2 csészével.