Jump to content

Gyógyteával a bajok ellen - 2. rész

2016. 02. 26. 10:32

A gyógynövények egyik legkedveltebb felhasználási módja, amikor teát készítünk belőlük. A megfázástól az emésztési problémákon, a nőgyógyászati jellegű panaszokig szinte mindenre találunk kezelési módot a gyógyteák fogyasztásával. Aki nincs hozzászokva a gyógyteák ízéhez, azok számára jó hír, hogy az ízlelőbimbóink egy idő után nem fogják furcsán „fűízűnek” találni a gyógynövényeket.

Gyakran megfázunk? Gyenge az immunrendszerünk?

A csipkebogyó és a hibiszkusz teák immunerősítő hatással rendelkeznek, ugyanakkor rendkívül magas C-vitamin tartalmukat csak hideg vizes áztatással őrizhetjük meg. Egy marék csipkebogyót és hibiszkuszvirágot egy fél napig áztassunk vízben, majd citrommal és mézzel ízesítve fogyaszthatjuk. Megfázás vagy orrdugulás esetén kitűnő a hársfatea, erős gyulladáscsökkentő és nyákoldó hatással bír.

Jön a tavasz, itt az idő egy tisztító, méregtelenítőkúrának!

A csalán ebben nagy segítségünkre lehet, hiszen erős vízhajtó és vértisztító hatású, mely minden tisztító, méregtelenítő kúra alapja. Emésztőrendszerünket segít megtisztítani a salakanyagoktól. A csalánról érdemes tudni, hogy sok vitamint és vasat tartalmaz, ezért teája élénkítő hatású. Nemcsak a tisztító teák, hanem a vércukorszintet csökkentő teakeverékek állandó komponense. 6 hétnél tovább nem alkalmazható, utána be kell iktatni pár hetes szünetet! Különben mikroszőrei eltömíthetik a bélbolyhokat, és emésztési problémákat okozhatnak. Méregtelenítés során nem feledkezhetünk meg a máriatövisről sem, mely nemrég az év gyógynövénye lett.Hatásosan regenerálja a májat, ami központi szerepet játszik a szervezet méregtelenítésében. A máriatövisben lévő hatóanyagok serkentik az emésztést, a zsírbontást, illetve segítenek megszabadulni a szervezetben felgyülemlett méreganyagoktól.

Kevés az energiánk?

A ginseng teát pozitív hatása miatt a hosszúélet forrásának tartják. Energiával tölti fel szervezetünket, segíti az immunrendszert, fokozza az étvágyat. Élénkítő tulajdonsága miatt inkább a nap első felében fogyasszuk, napi 1-2 csészével. Emellett csökkenti a koleszterin szintet és jótékony hatása van a vércukor szintre is. Kúraszerűen ajánlott fogyasztani.