Jump to content

Tippek a hátfájás megelőzésére - 2. rész

2016. 03. 24. 09:09

A krónikus hátfájás a betegszabadságok leggyakoribb oka az iparilag fejlett országokban. A gerinccel foglalkozó szakorvosok egybehangzó tanácsa, hogy ügyeljünk testünk jelzésire, mielőtt problémánk komolyra válna. Az Amerikai Gerincgyógyászok Szövetsége szerint számos módon figyelhetünk gerincünk egészségének megőrzésére a mindennapokban is.

Ügyeljünk arra, hogyan emelünk!

Hogy elkerüljük a sérüléseket, először is, ne hajoljunk a nehéz tárgyak fölé. Guggoljunk szorosan a megemelendő tárgy mellé, a gerincünket tartsuk egyenesen, fejünket emeljük fel. Ahelyett, hogy húznánk vagy emelnénk a tárgyat, inkább toljuk azt. Ha pedig túl nehéz a megemelendő tárgy, keressünk valakit, akivel megoszthatjuk a terhet.

Ügyeljünk a helyes testtartásra!

Ha munkánk vagy életmódunk miatt időnk túlnyomó részét a számítógép előtt töltjük, vagy sokat használjuk a tabletünket, okostelefonunkat, az az izmok elmerevedéséhez, nyak, hát-, és derékfájáshoz (vagyis gerincfájdalomhoz) vezethet. Ezért fontos, hogy 30 percenként tartsunk munkánkban szünetet, álljunk föl, mozgassuk át nyakunkat és vállunkat és lépcsőzzünk.

Csökkentsük a stresszt!

A stressz, főleg, ha tartósan fennáll, komoly változásokat idézhet elő a szervezetben. A stresszhormonok elsősorban a mély hátizmokra vannak hatással, ezek az izmok összehúzódnak, megfeszülnek és nem képesek elernyedni. A depresszió is kockázati tényezőnek számít. Az izommerevség oldására a legjobb megoldás egy kis mozgás. A feszültség oldására végezhetünk lazító gyakorlatokat, segíthet a jóga, a Pilates-módszer vagy a progresszív izomlazítás, a meditáció.

Ügyeljünk csontjaink egészségére!

Az ember csontváza 206-208 csontból áll, ebből a gerincünket 33-35 csigolya alkotja. Csontminőségünkre való odafigyelés ezért nagyon fontos. Ügyeljünk a megfelelő mennyiségű kalcium bevitelére, amely a bélből szívódik fel, s ehhez pedig D-vitamin is szükséges. A D-vitamin hatása azonban nem korlátozódik a csontanyagcserére, hanem fontos szerepet játszik a szervezet immunfolyamataiban. A D-vitamin az egyik legősibb vegyülete szervezetünknek, melyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van.