Jump to content

Mi az a köszvény?

2016. 07. 13. 02:17

Mi az a köszvény, és hogyan lehet ellene a leghatékonyabban védekezni? A kérdés nem annyira egyszerű, de több hatásos módszer is akad.

Mindenki hallott már köszvényes emberről, ha máshol nem, történelmi, vagy irodalmi tanulmányai során. A köszvény akkor kínozta a leginkább az embereket, amikor még az orvostudomány nem tudta, pontosan miről van szó. Köszvényes volt többek között Nagy Sándor, VIII. Henrik és Charles Darwin is.

Csak a 19. század második felében ismerték fel a betegség kiváló okát, s ekkortól kezdték el kutatni igazi hátterét.

A köszvény (Arthritis urica) a purin (egyfajta szerves vegyület) lebontásának túlterheltségéből eredő betegség. A megbetegedés az ízületeket érinti, mely először főként a láb öregujj ízületén jelentkezik, ennek neve podagra. A köszvény lefolyása egymást követő hullámokban történik és a húgysavkristályok lerakódásához vezet különféle végtagok ízületeiben és szöveteiben. Az urátkicsapódás az ízületek közelében zajlik, főként hideg és pH-változás hatására. A lerakódás az ízület egészét érinti, az ízületi porcokat, az ízületi tokot és az ízülethez tartozó csontvégeket egyaránt, valamint hosszú távon veseelégtelenséget okozhat.” - írja a wikipédia (https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6szv%C3%A9ny).

A közhely tehát igen súlyos, komoly fájdalmat okozó, és komoly potenciális következményekkel járó betegség, szerencsére megvan gyógyításának, kordában tartásának a módja.

Gyógyszeres terápiával lehet a húgysav szintjét kezelni, emellett diétával is remek eredmények érhetőek el az állapot romlásának megelőzésében.

Mit szabad, illetve ajánlott fogyasztani?

Például sok folyadékot, de jók a tejtermékek (kivéve a sajt), a mandula, a gesztenye, a kókusz, illetve a legtöbb, zöldség és gyümölcs. (Utóbbiak esetében is érdemes utánanézni a kivételeknek!).

Az alkoholt mellőzni kell, ahogyan a kávé és teafogyasztás is ellenjavallt, ahogyan egy sor élelmiszer a füstölt húsoktól kezdve a földimogyoróig.