Jump to content

Létezik megelőzés

2016. 07. 19. 02:12

A megelőzés sokak szerint csak üres duma, és ők ennek megfelelően is viselkednek: nem tesznek semmit a különböző szezonális betegségek elkerülése érdekében. Pedig higgyék el, van mit tenni!

Amikor az ember megfázik, vagy más kellemetlen betegsége támad, nosztalgikus érzésekkel gondol vissza az egészséges időkre, illetve arra, hogy miért nem tett valamit korábban. Na igen, vajon miért?

Azért, mert amikor egészségesek vagyunk, az egészségünk fontossága háttérbe szorul (tisztelet a tudatos kivételnek!), de amikor fordul a kocka, mindjárt felértékelődik a megelőzés szerepe. Így van, megelőzés igenis létezik és érdemes alkalmazni. Természetesen sok dologba nincs beleszólásunk, ám bőven akadnak hasznos tanácsok.

Az immunrendszer helyes működése alapvető. Hogyan járulhatunk ehhez hozzá? Hát az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozással, a rendszeres mozgással. Ha elegendő tápanyaghoz juttatjuk szervezetünket, megfelelő a vitamin és ásványi anyag bevitelünk, a táplálkozás terén máris megtettük azt, ami tőlünk telik. A téli időszak slágerbetegsége, a megfázás több esetben is elkerülhető, ha megfelelő a D- és C-vitaminszintünk.

A kórokozók távol tartásának egyik legfontosabb módja a rendszeres tisztálkodás, kéz és arcmosás. Annak érdekében, hogy szervezetünk ellenálló legyen, kipihentnek kell lennünk. Ez persze mindenkinél mást jelent, de az biztos, hogy aki nem alszik eleget, könnyebb kap el különböző fertőzéseket.

Nyilvánvalóan száz százalékos védettség nem létezik, azonban a sok apró praktikával igazi eredményt lehet elérni.