Jump to content

Méregtelenítés? Minek?

2016. 08. 01. 10:56

A különböző méregtelenítő kúrákkal nincs baj, ha nem veszélyesek az egészségre. Igaz, azt is tudni kell, hogy általában nem is segítenek.

A napjainkban jól csengő méregtelenítő kúrák az esetek nagy részében üresek és még szerencsések vagyunk, ha nem ártalmasak. Az egész iparág azon alapul, hogy gyakran előforduló, „népbetegségnek” számító tünetek megszüntetését célozza. Emésztési zavarok, elhízás, túlsúly, magas vérnyomás – a népesség jelentős részénél előfordulnak ezek a problémák, így a piac máris kész. Az említett kúrák úgy reklámozzák magukat, hogy ezekre az a bajokra megoldást kínálnak.

Nos, megoldás van, de általában nem úgy, ahogyan ezek a „gyógymódok” működnek. Az említett, nagy lendülettel reklámozott béltisztítás, máj és vesetisztítás nagy általánosságban voltaképpen eredménytelen és értelmetlen tevékenység.

Mint említettük, a tünetekre létezik megoldás, például rostdús, kiegyenlített táplálkozással. Ha pedig komolyabb a probléma, a „tisztító” megoldások még nagyobb eséllyel lehetnek egészségre ártalmasak.

A különböző diéták elnevezése szintén megtévesztő, hiszen méregtelenítésről nincs szó, ugyanakkor a táplálkozás megreformálása (több zöldség és gyümölcs, kevesebb cukor, zsír) hatásos lehet.

A placebohatás persze működhet és az emberek bizony százalékánál mérhető hatásfokot képes előidézni. Ugyanakkor vigyázni kell, nehogy egészségünkre ártalmas dologgal próbáljunk javítani szervezetünk állapotán.