C-vitamin
Az első és legfontosabb dolog a C-vitamin pótlása. Erősítsd az immunrendszeredet a legbiztosabb forrásokkal! Fogyassz minél több citrusfélét, zöldpaprikát, csipkebogyót, savanyú káposztát!
Ki a szabadba!
Régóta tartja magát a tévhit, miszerint a téli megbetegedések első számú oka a hideg időjárás. Valójában a legtöbb megfázás és vírusos megbetegedés éppen annak köszönhető, hogy a levegőtlen, bezárt terekben az emberek egymásnak adják át a fertőzésket. A hétvégéken érdemes beiktatni egy-egy rövidebb téli kirándulást.
Probiotikumok
A probiotikumok olyan jótékony baktériumok, melyek nem csupán az emésztést javítják, de immunerősítő hatásúak is. A legbiztasabb probiotikum források a tejtermékek, elsősorban az aludttej, az élőflórás kefírek és joghurtok. Érdemes a téli időszakban többet fogyasztanod belőlük.
Kézfertőtlenítés
A tömegközlekedési eszközök fogantyúi, a kilincsek, illetve minden olyan tárgy melyet naponta száz és száz kéz érint, hemzsegnek a baktériumoktól. Figyelj rá, hogy napközben minél ritkábban érintsd az arcodat, és amilyen gyakran csak lehet moss kezet, illetve legyen a táskádban antibakteriális kézfertőtlenítő.
Szauna
Legyen szó akármelyik szaunatípusról, mindegyikben közös, hogy az immunrendszer megerősítése mellett elsődleges funkciójuk a test méregtelenítése, a káros anyagoktól az izzadás által való megszabadítása. Az őszi-téli hónapokban iktasd be az életedbe a hagyományos finn szaunát vagy az infraszaunát!
Hagymafélék
A vörös-, a lila-, illetve a fokhagyma fogyasztása egyaránt ajánlott a hidegebb hónapokban. A vöröshagyma baktériumölő vegyületeinek köszöhetően kiváló természetes köhögéscsillapító, a fokhagyma pedig a vírusok és gombák elleni védekezésben is segít.
Méregtelenítő tea
Ősz végén és télen már nem érdemes drasztikusabb méregtelenítő kúrába fognod - hiszen szervezeted átmeneti legyengülésével épp az ellenkező hatást érheted el. Ugyanakkor érdemes naponta meginnod egy-egy csésze méregtelenítő teát. A csalán, a pitypang vagy a zöld tea egyaránt jó választás!
Csípős paprika
A paprika erős ízéért felelős természetes vegyület a kapszaicin. Ez az anyag ingerli a nyálkahártyáját, serkenti a vérkeringést, serkenti az anyagcserét, baktérium és vírusölő hatású. Fogyassz minél több pepperonit, chilit az őszi-téli időszakban és előzd meg az influenzát.