Jump to content

Óvintézkedések kánikula idejére

2017. 07. 11. 08:48

Az időjósok sok helyütt hangoztatták, hogy 2016-ban változékony időjárású nyárra számíthatunk. Ennek okán a hirtelen jött melegre úgy tűnik, nem készültünk fel megfelelően, a kánikula pedig sokakat megvisel. Vigyázzunk magunkra, valamint a gyerekekre! Íme néhány hasznos tipp a forró nyári napokra, amiket érdemes megfogadni.

Figyeljünk oda testünk jelzéseire

Sokan azért lesznek rosszul, mert nem veszik figyelembe a figyelmeztető jeleket. Lehet, hogy eddig jól bírtuk a hőséget, de ez nem azt jelenti, hogy most sem visel meg minket a magas hőmérséklet, az erős páratartalom, vagy a tűző napfény. Ha nehezen vesszük a levegőt, vérnyomásunk, pulzusunk, szívverésünk változik, érezzük, hogy a testünk, vagy a tarkónk, fejtetőnk forró, akkor mindenképp cselekedjünk, és hűtsük magunkat!

Ha elindulunk otthonról...

Mindenképpen legyen nálunk kalap, sültös sapka, vagy kendő, ami óvja a fejünket a tűző napsütéstől. Szükség esetén be is vizezhetjük egy kicsit - na nem a fejünket, hanem a fejfedőt, de ehhez sem árt a kellő elővigyázatosság: ne tegyük a felforrósodott fejünket hideg víz alá, és a fejfedőt is csak nedvesen, de pedig vizesen tartsuk. Kirándulások, túrák, hosszabb séták alkalmával tegyünk vizes törülközőt a nyakunkba, ami szintén megfelelő hűtést biztosít. Legyen a táskánkban, vagy autónkban naptej, hiszen még egy szimpla séta közben is leéghet a bőrünk, érdemes megelőzni a napokon át tartó szenvedést a leégés miatt.

Hűsítés házon belül

Otthon amennyire csak tudunk, sötétítsünk be napközben, hogy kizárjuk a meleget. Persze ha átforrósodnak a falak, akkor ez is csak részleges megoldás. Mindenképpen éjszaka, és ne napközben szellőztessünk. A ventillátort tehetjük az ablakba is este, éjszaka, vagy hajnalban, hogy jobban keringessük a hűvös levegőt. Sok helyütt olvashatjuk, hogy inkább forró, mintsem hideg italt igyunk - ezzel azért óvatosan bánjuk. Kipróbálhatjuk, de van, akinél ez nem válik be. Vegyünk hűsítő zuhanyt, vagy legalább a csuklónkat, arcunkat öblítsük le hideg vízzel. Tehetünk magunkra hideg vizes, vagy jeges pakolásokat, ha a lakást nem lehet hűvösen tartani, de azért vigyázzunk, nehogy túlhűtsünk egy-egy területet - furcsa mód ilyenkor lehet a legjobban megfázni. Ha családi házban élünk, akkor könnyebb a dolgunk, hiszen ez kevésbé melegszik fel, mint például egy panellakás. A betonos, vagy térkövezett területeket hűthetjük locsolással, és egy kisebb lavórban is hűthetjük magunkat. Bárkinek megoldás lehet a hűsítő lábfürdő, de ezzel is okosan bánjunk, nehogy meghűlés legyen a vége.

Vigyázzunk a gyerekekre!

A kisebbekre méginkább fontos odafigyelni, ők ugyanis hajlamosak kevésbé érzékelni a hőséget, játék, időtöltés közben kevésbé veszik észre a veszélyeztető meleget. Kirándulás, udvari játék, strandolás közben pedig könnyen napszúrást kaphatnak. Mindenképp fontos a gyerekek napvédelme - lehetőség szerint természetes összetevőkből álló naptejekkel, valamint rájuk is adjunk fejfedőt, és figyeljünk oda, hogy mennyi időt töltenek árnyékon kívül. A babákra még inkább ügyelnünk kell, hiszen az ő hőháztartásuk még nem alakult ki megfelelően, ezért mindenképpen árnyékban játsszanak, aludjanak, és hűtsük a lakást, valamint a tartózkodási helyüket, ahogy csak tudjuk. Sok szülő hajlamos még a melegben is túlöltöztetni a kicsiket, mondván, hogy nekik egy réteggel több ruha szükséges, mint a felnőtteknek. Ellenőrizzük a kezünkkel a testhőmérsékletüket, és különösen figyeljünk a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. Kerüljük a cukros italokat, az ugyanis kevésbé oltja a szomjúságot, még akkor is, ha a gyermek azt szereti jobban.

(Forrás: hajraegeszseg.hu)