Abban nincs meglepetés, hogy a zöldségek és a gyümölcsök hozzájárulnak a kiegyensúlyozott egészségi állapothoz. Egy új kutatás szerint azonban nem mindegy, milyen formában fogyasztjuk őket: a boldogság érdekében például jobban tesszük, ha nyersen.
Az új-zélandi Otago Egyetem munkatársai 18 és 25 év közötti 422 felnőtt étkezési, sportolási szokásait, valamint gazdasági helyzetüket vizsgálták, mindezt a lelki egészségük felmérésének érdekében. Az adatok között egy érdekes összefüggést figyeltek meg: azok, akik inkább nyers formában fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt, elégedettebbek az életükkel, jobb kedvűek, és kevésbé hajlamosak a depresszióra, mint akik párolva, sütve vagy főzve készítik el a zöldeket.
A kutatók annak is utánajártak, melyek azok a gyümölcsök és zöldségek, amelyek kifejezetten felturbózzák a hangulatunkat. A gyümölcsök listáján a banán, az alma, a grépfrút, a citrusfélék, a kivi és a szeder szerepelnek, míg a zöldségekén a répa, a zeller, az uborka, a káposzta, a paradicsom, a gomba, a hagyma és a sötétzöld leveles saláták. Ez elég nagy merítés, úgyhogy mind találhatunk közöttük kedvünkre valót.