Jump to content

Mi tegyünk a frontérzékenység ellen?

2018. 07. 06. 02:16

Az idei év egyelőre nem kedvez a frontérzékenyeknek, az időjárás szeszélyét sokan megérzik.

Az idén jeges, havas, esős és napos időszakok váltották egymást elég sűrűn, eközben a hőmérséklet is gyakran esett, vagy növekedett rövid időn belül nagyot.

Ez sokszor az egyszeri halandónak is sok, hát még annak, aki érzékenyen az ilyen (hőmérséklet, légnyomás) változásokra. A frontérzékenység egyénfüggő, de azt tudni, hogy erőssége összefüggésben áll a fizikai és lelki túlhajszoltsággal, valamint különböző betegségekkel. Ezek alapján mondhatjuk, hogy növekvő problémával állunk szemben, s ezt a tendenciát az utóbbi évek/évtizedek éghajlati tapasztalatai is erősítik.

Meg kell különböztetni a hideg és melegfrontot, ezek más-más panaszokat okozhatnak. A lelki, mentális tünetektől, a depressziótól, a vérnyomás problémákon át egészen szívinfarktusig sokféle egészségügyi gondot kiválthatnak az arra érzékenyeknél. A legtöbben fejfájásra, rendszertelen alvásra panaszkodnak.

Mi lehet tenni ellene? Nem könnyű kérdés, hiszen, mint említettük, a frontérzékenység egyedi dolog, személyenként más és más lehet a kiváltó hatás, a tünet és az erősség. Az biztos, hogy az egészséges életmód, a megfelelő táplálkozás, rendszeres mozgás és sok szabadban töltött óra segíthet a megelőzésben.

Ami a kezelést illeti, vannak speciális tornák, masszázsok és más terápiák, amelyek sok esetben hatékonyak lehetnek. Természetesen gyógykészítmények, gyógyszerek is rendelkezésre állnak, ám ezek használata előtt érdemes orvoshoz fordulnunk.

(Forrás: egeszsegmozaik.hu | kép: pixabay.com)