Jump to content

A MAGNÉZIUM ÉS B12 VITAMINHIÁNY DURVA TÜNETEKET PRODUKÁLHAT

2015. 09. 27. 19:08

Heves szívdobogásérzet, kedélyingadozás, izomgörcsök, izomrángás, szorongás. A nyugtalanító panaszokat nagyon egyszerű dolgok is kiválthatják, amiket ugyan olyan könnyen el lehet mulasztani.

A vitaminok és ásványi anyagok álladó jelenléte teszi lehetővé a szervezet gondtalan működését. Ha valamiből hiány lép fel, az szinte azonnal érződik, és igen változatos tünetegyüttesekben manifesztálódik.

A magnézium és B12 vitamin a szervezet számára elengedhetetlen. Mindkettő az idegrendszer és az izmok normális működéséhez szükséges. Fokozottan kell ügyelni a B12 vitamin bevitelre, hiszen azt a szervezet képtelen előállítani, csak külső forrásból kerülhet be.

A hiány kialakulásához leggyakrabban a helytelen táplálkozás, és az egysíkú étrend vezet. Persze emellett szervi, vagy kialakult betegségek is kiválthatják. A bélbetegségek közül a felszívódással kapcsolatosak nehezíthetik meg a vitaminok pótlását, illetve a gyakori vizeletürítés és vízhajtó hatására is nagyban lecsökken a jelenlétük.

A hiánytünetek nagyon változóak lehetnek. Első sorban migrén, fejfájás gyötörheti az illetőt, de gyakran előfordul a magas vérnyomás, szapora szívverés, izomgörcs, és remegés is. Rosszabb esetben depresszió, zavartság, szorongás is felléphet.
Az oka ezeknek a tüneteknek az, hogy ilyenkor az izomműködés, és az idegrendszer is kibillen egyensúlyából. A hiány okozta görcs és izommegfeszülés kihat a test minden részére. Ebből fakadóan könnyen kialakulhat migrén, vagy szapora szívverés, hiszen a magnézium pl.: a szívizom összehúzódó képességének hatásfokát is növeli, viszont ha hiány lép fel, akkor nem tudja megfelelően ellátni feladatát. A szorongásos tünetek az idegrendszerre gyakorolt hatásból következnek.

Megelőzvén a hiánytüneteket, érdemes változatosan étkezni. Ez alatt sok hús, tejtermék, gyümölcs és zöldség elfogyasztása javallott. A legtöbb B12 vitamin a tejtermékben található, a magnézium viszont a gyümölcsben és zöldségben rejlik. Egyen, hát egészségéért!