Jump to content

Vitaminbevitel kiskorban

2015. 09. 27. 19:05

Már a babavárás előtti hónapokban igyekszik egy nő szervezetébe megfelelő mennyiségű vitamint juttatni. A várandósság ideje alatt is minél egészségesebben táplálkoznak a tudatos kismamák. Teljesen természetes, hogy a világra jött apróságnak is a legjobbat akarják.

Fontos is a babák, kisgyermekek vitaminellátása, mert hiánya a gyermek fejlődését és növekedését károsan befolyásolhatja. A vitaminok nélkülözhetetlenek, ugyanis az egész szervezetre hatással vannak. Erősítik az immunrendszert, részt vesznek az anyagcserében, a vérképzésben.

Az emberi szervezet önmagától nem képes előállítani vitaminokat. Nincs más megoldás, minthogy bevigyük szervezetünkbe. Habár csak kis mennyiség kell belőlük, de nélkülük elképzelhetetlen az élet.

A gyermekkor első idejében az anyatej biztosítja a legjobb vitaminforrást. Természetesen ehhez az is kell, hogy az anya is megfelelően táplálkozzon, mert akkor teje is elegendő vitamint tartalmaz babája számára. Amikor már megkezdődött egy gyermek életében a hozzátáplálás is, akkor még változatosabb módon lehet a vitaminokhoz jutni. Az ilyen módon táplált gyermekek esetében elméletileg nem állhat fenn a vitaminhiány, de az egyoldalú táplálkozás okozhat azt. Azonban még a teljes értékű táplálék adása mellett is kialakulhat hiányállapot. Hiába tartalmaz az étel fehérjét, zsírt, ásványi anyagokat, rostokat és persze vitamint is, akkor is nőhet a vitaminigény.

A vitaminok szerepe adott, mindegyiknek megvan a maga feladata, és egyik a másikkal nem helyettesíthető. Ez azt jelenti, hogy ha egy vitamin hiányzik a szervezetből, akkor az anyagcsere folyamatai nem működnek olyan jól, vitaminhiány lép fel és ezt a szervezet valamilyen formában jelzi is. Ha ez a hiány jelentkezik, akkor táplálékkiegészítők, multivitaminok alkalmazásával meglepően rövid idő alatt megszűnnek a tünetek. Csakhogy ezekkel a készítményekkel is csínján kell bánni. A túl kevés vitamin hiányállapotot idéz elő, de a túlzott bevitel sem jobb.