Jump to content

Kockázatos gyerekvitaminok

2017. 05. 10. 12:12

Manapság rettentően aranyos gyerekvitaminokkal találkozhatunk. Sok szülő ad ilyesmit a gyermekének a téli immunerősítés reményében. De biztos, hogy az aranyos formába öntött, gyerekeknek szánt készítmények egészségesek…?

Melyik szülő ne akarná megóvni a gyermekét a téli betegségektől, az óvodákban, iskolákban és az egyéb környezetünkben található vírusoktól és baktériumoktól? A gyümölcsök és a megfelelően réteges öltözködés mellett nem hiába érezzük úgy, hogy szükség van a vitaminpótlásra. A gyerekek azonban nem arról híresek, hogy szeretik bevenni a különböző tablettákat, vagy vitaminitalokat, ezért a gyártók igyekeznek kielégíteni a speciális igényeket.

Így kerültek a polcokra a gumicukor formát öltő gyerekvitaminok, vagy az egyéb, aranyos kisállatos köpenyben megbújó kicsiknek szánt vitaminkészítmények. Érdekes információ, hogy a felmérések szerint míg a legtöbb szülő nem szívesen ad gumicukorkát a gyerekének, addig a gyógyszergyártókban teljesen megbíznak (mondván, hogy a gyerekeknek biztos csakis egészséges készítményeket forgalmaznak), és a gumicukor formába öntött vitaminnal szemben már nincs ellenvetésük. Vajon igazuk lehet…?

Sajnos azt kell mondanunk, hogy nem minden esetben. Jó néhány vitaminkészítmény olyan összetevőket tartalmaz, amit az egészségtudatos szülők nem szívesen adnának a csemetéiknek. Csakhogy nem könnyű eligazodni a különböző összetevők között. A listát olvasgatva mindegyik vitaminban lévő anyag hasonlóan idegennek hangozhat.

Mit tehetünk akkor? Nem elég egyszerűen megbízható gyártót választani, a biztonság kedvéért inkább ellenőrizzük le egyenként a megvásárolni kívánt készítmények tartalmát! Mi más lenne ebben a segítségünkre, mint az internet… Nem is tehetünk mást, mert szakértelem hiányában nehéz megmondani, hogy az adott összetevő valóban egy egészséges tápanyag-e, vagy csak egy olyan adalékanyag, ami a készítményt megfelelő íz- és formavilágba öltözteti a gyermekek számára.

(Forrás: egeszsegmozaik.hu)