Jump to content

Szeder körtével, avagy gyümölcsfogyasztás okosan

2017. 07. 17. 12:56

Itt a gyümölcsszezon, most terem a szeder, a körte és még sok más finomság. Ez azért is öröm, mert frissen és könnyedén juthatunk egészséges, vitamindús táplálékokhoz. A gyümölcsfogyasztással azonban jobb óvatosan, vagy legalábbis bölcsen bánni, ha valóban vigyázni szeretnénk az egészségünkre. Hogy miért?

Sokan azt hiszik, hogy gyümölcsből bármikor és bármennyit ehetnek, hiszen az nem hízlal, csupán a szervezetünk számára kedvező tápanyagokkal van tele. A két állításból csak az utóbbi igaz, az előbbi nem: a gyümölcsökben megtalálható, édeskés ízt adó gyümölcscukor miatt azok igenis akár hízlalóak is lehetnek, a cukorbetegeknek pedig külön odafigyelést igényelnek.

Ezekre a dolgokra érdemes tekintettel lenni:

  • Egyes gyümölcsök, mint például a banán vagy a szőlő, ellenjavalltak a cukorbetegek számára. Ha mégis fogyasztják ezeket, akkor különösen oda kell figyelniük a vércukorszintjükre, valamint a napi további szénhidrátfogyasztásra. Számukra jó trükk lehet, ha nem tudnak lemondani ezekről a gyümölcsökről, hogy azokat kevésbé magas kalória- és szénhidráttartalmú gyümölcsökkel keverve gyümölcssalátában fogyasztják, vagy ha a banánt pl. karikára vágva eszik - így ugyanis többnek érződik, tovább tart.
  • Fogyókúra, diéta esetén érdemes megnézni a fogyasztott gyümölcs kalória- és szénhidráttartalmát. Az eper értékei például jóval barátságosabbak a fent említetteknél.
  • Friss formában inkább javasolt a gyümölcsök fogyasztása, mint aszalt módon, hiszen az aszalt gyümölcsben sűrűsödik a kalória és gyümölcscukor, ebben a formában pedig többet is eszünk belőle. Természetesen dúsíthatjuk vele a müzlit, vagy az egészséges süteményeket, de önmagában nassolnivalóként ennek tudatában, inkább kisebb mennyiségben együk.
  • Tudjunk róla, hogy a cukrot kevés esetben érdemes gyümölcscukorral helyettesíteni. Válasszunk inkább más természetes, de alacsonyabb szénhidráttartalmú édesítőszert, mint például az eritrit, vagy annak steviával kevert változata.
  • Leginkább a friss, házi és permetezés nélküli gyümölcsöket javasoljuk, ha valaki valóban szeretné élvezni azok olyan fantasztikus előnyeit, mint például a vitamintartalom. A lekvárként való fogyasztásnál például szembesülnünk kell vele, hogy a cukor nélküli tartósítás hosszú főzést igényel, amely során a vitamintartalom jelentősen károsodik, a rövidebb főzéshez viszont szükséges az édesítés. Igaz, ezt is megoldhatjuk diétás édesítőszerekkel.
(Forrás: hajraegeszseg.hu)