Jump to content

Szedjünk vitamint?

2018. 05. 08. 14:09

A különböző étrend kiegészítők sok ember mindennapjainak részei. Mondják, nélkülözésükkel nem lehet egészséges életmódot folytatni. Igaz ez?

A különböző étrend kiegészítők rendkívül népszerűek lettek az utóbbi két-három évtizedben. Használja őket fiatal és idős, a rendszeres sportoló és az egész nap az irodaszékben gubbasztó egyaránt. A vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel tele vannak a reklámok, minden helyzetben ajánlják mindenkinek, a kismamától egészen az aggastyánig.

Mit kell tudni ezekről? A piac növekedése egyrészt pozitív, másfelől viszont a kínálat minőségének felhígulását is jelenti egyben. Rengetegféle termék van, ajánlatos biztos helyről, mondjuk gyógyszertárból beszerezni a megfelelőt. Hogy milyet?

Hát, igen. Ez a másik, amit érdemes hangsúlyozni. Mielőtt ilyesmit szedünk, mindenképpen kérjük ki orvosunk tanácsát, véleményét. Természetesen egyáltalán nem mindegy, mit veszünk magunkhoz, hiszen elképzelhető, hogy az adott vitaminra, vagy ásványi anyagra egész egyszerűen nincs is szükségünk.

A legjobb persze az, ha az értékes tápanyagok jelentős részét, netán egészét táplálkozással fedezzük, azonban előfordul, hogy ez nem lehetséges. Itt jönnek a képbe az említett étrend, vagy táplálék kiegészítők. A szakemberek egyébként általános helyzetben legtöbbször a multivitamin készítményeket ajánlják, mondván, így nem kell egyenként összeválogatni a termékeket, abban benne van minden fontos vitamin és ásványi anyag.

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu)