Jump to content

Még nem késő belekezdeni a vitaminok pótlásába

2018. 10. 18. 19:00

Levert vagy és nehezedre esik kikelni reggelente az ágyból, pedig időben ágyba feküdtél? Hiába iszod kannaszámra a kávét, nem érzed magad fürgébbnek, energikusabbnak? Vitaminokra van szükséged!

Odafigyelünk az étkezésünkre, némi mozgást is beiktatunk, és mégis érezhetjük magunkat erőtlennek, kedvetlennek. A tavaszi fáradtság ötletével előhozakodni nem érdemes ősszel. Mégis, akkor mire kell gondolni, hogy ennyire ki vagyunk merülve?

Nyáron kipihentük magunkat, feltöltődtünk, és azóta már jócskán belerázódtak gyerkőceink az iskolai életbe, a felnőttek is felvették a tempót. A kezdeti nagy lendület után azonban épp jókor jön egy kis őszi szünet, mert talán már sokan érzik a lendület hanyatlását. Azért, hogy a vitaminkészletünk szintjét normalizálni tudjuk, téli üzemmódba tudjunk kapcsolni, kimondottan ajánlott zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani.

Nos, ahogyan a téli álomra készülő állatok is vagy raktárukat tömik meg, vagy a pocakjukat, úgy kellene nekünk is vitaminkészletünket feltölteni. Az őszi időszak erre kiválóan alkalmas, hiszen a természet ontja vitaminbombáit.

Az A-vitamin a látásunk épségéért felelős. A látószövet felépítésében játszik nagy szerepet, amely által jobbá válik látásunk még a szürkületben is. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, béta-karotinban gazdag sárgarépát érdemes fogyasztani. Nemcsak a szemünk egészségéhez szükséges zöldség, de a bőr szépségéért is felelős lehet. Jót tesz az emésztőrendszernek magas rosttartalma miatt, a máj működésében fellépő zavarok megelőzését is segíti. A sütőtök is rengeteg karotint tartalmaz, ráadásul most van szezonja is, és sokoldalúan felhasználható alapanyag.

Ha tél, megfázás, influenza, akkor a citrom az, ami először eszünkbe jut. Már ősszel meg lehet kezdeni a C-vitamin adagolását, ha kerülni akarjuk az orvosi rendelőben való várakozást. Elkezdődött a teázás szezonja, bőven lehet a citromot is adagolni, de a citromon kívül C-vitaminban gazdag a paradicsom, a paprika, a brokkoli és a káposzta is. Ha pedig gyümölcsben gondolkodunk, akkor ne hagyjuk ki étkezéseinkből a most idényszerű körtét, szilvát, almát sem. A körte a gyerekek kedvence is lehet, C-vitamin tartalmán túl gazdag rostban, magnéziumban és káliumban is. A szilva vitamin és ásványi anyag tartalma ugyancsak nagyon fontos az immunrendszerünk helyreállításához. Az alma általános kedvencünk, naponta akár több alma fogyasztása is javasolt.

Már kapkodhatjuk a diófa alól a csonthéjas gyümölcsét. Még jobb, hogy fogyasztásával vasat, mangánt, magnéziumot, kalciumot vihetünk be a szervezetünkbe. A dió magas E-vitamin tartalma miatt is fontos, ezenkívül gazdag B1-, B6-vitaminban is. Más olajos magokkal is növelhető a magnéziumszintünk.

A D-vitamin létfontosságú a csontok egészségének megőrzése és a jó közérzet érdekében. Nyáron a D-vitamint a nap segítségével tudta előállítani a szervezetünk, ám ősszel már kevesebb a napfény, ezért több tojást, tejterméket és májat érdemes fogyasztani, hogy más módon is hozzájuttassuk szervezetünket a D-vitaminhoz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)