Jump to content

Indulhat a tavaszi vitaminkúra

2019. 02. 19. 19:00

Minden porcikánkban várjuk a tavaszt, de míg így teszünk, felkészíthetjük szervezetünket annak fogadására. Ezt vitaminok pótlásával könnyűszerrel meg lehet tenni. Rajta!

Talán nincs is olyan, aki ne örülne a napfénynek. Még a reggeli deresedés és hideg sem tántorít el attól, hogy lelkünkben már a tavaszt köszöntsük. A medvék is a tavasz közeledését jósolták meg február 2-án és az első gólya is hazaért. Joggal várjuk a jobb időt, és a napfény is éltet. A tavasz fogadására azonban érdemes felkészülni, ha az úgynevezett tavaszi fáradtságot szeretnénk elkerülni. Az ugyanis nem más, mint egy állapot, amelyben a jó idő ellenére sem érezzük jól magunkat, ha szervezetünket nem támogatjuk elegendő vitaminnal.

A nyár és az ősz elegendő zöldséget és gyümölcsöt adhatott nekünk arra, hogy készleteinket feltöltsük. Azokból még ma is részesülhetünk, ha a spájzból elővesszük a savanyúságokat, befőtteket, lekvárokat, fagyasztott termékeket. A boltból is ugyanúgy beszerezhetők fontos vitaminforrások, de tél végén mindig lecsökken a szervezetünk vitaminkészlete. A vitaminok pótlása azért fontos, mert a szervezetünk biokémiai folyamataiban vesznek részt. Tudjuk, hogy egyes vitaminok hiánya súlyos betegségeket okozhat.

Az őszi és téli időszak a vége felé közeledik. Egyre hosszabbodik a napos órák száma, de előtte csak ritkán volt benne részünk. Télen amiatt vagyunk hajlamosabbak a depresszióra, mert kevesebb a napfény és még sokszor bezártságra ítéljük magunkat. Természetesen télen is meg lehet találni a kellemes és kimozdító elfoglaltságokat. Még ha nincs is lemerülve D-vitamin készletünk, a napfénynek akkor is örülhetünk. A szürkébb és hidegebb időszakban is biztosítani kell a D-vitamint szervezetünk számára, és ebben segíthet néhány étel, úgymint a tojás, a gomba, a halfélék, máj, vaj, tej fogyasztása. Most már a nap is egyre többet mutatja meg magát és melegítő napfényével egyre több D-vitaminhoz juthatunk hozzá.

Influenzás, megfázásos időszakot élünk, így talán nincs háztartás, amelyben ne lenne megtalálható a C-vitamin valamilyen formája. Nemcsak a nátha leküzdése ellen érdemes fogyasztani, hanem a megelőzés és az immunrendszer erősítése érdekében is.

A várva várt tavasztól azt reméljük, hogy kibújunk csigaházunkból és az életigenlés száll vissza belénk. Ha azonban nem vagyunk erre vitaminokkal is felkészülve, akkor bágyadtság, fáradtság, rossz kedv ülhet ki ránk. Ez akár a B6-vitamin hiányára is utalhat. A B6-vitamin nagyon sokféle feladatot teljesít a szervezetünkben, amelyről nem is biztos, hogy tudunk, de ha kevés van belőle azt megérezzük.

A K-vitamin utánpótlása sem elhanyagolható, mert az a máj működését, a csontképződést és a véralvadást segítő. A zöld levelű növények (káposzta, brokkoli, kel, spenót) K-vitaminban gazdagok, de a tej, tejtermékekben is megtalálható. Mivel nem sokáig raktározódik a szervezetben, ezért gondoskodni kell az utánpótlásról.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)