Jump to content

Ha nem elég a D-vitamin

2019. 03. 21. 19:00

A vitaminok megfelelő mennyisége fontos a szervezetünk működéséhez. Ha sok van belőlük is lehet gond, de ha kevés, az sem jó. Mit okozhat, ha D-vitamin hiányában van a testünk?

Az ismert, hogy a napfényből is kinyeri az éltető D-vitamint az emberei szervezet, valamint az élelmiszerekben is megtalálható. A D-vitaminnak nagy szerepe van abban, hogy a csontokat kalciummal ellássa, de a zsírban oldódó vitamin felelős az immunrendszer jó működéséért is. Egyszóval nagyon nagy szükségünk van rá.

Az emberen azonban semmilyen mérőeszköz sincs, amellyel mérhetnénk, hogy hányadán állunk D-vitaminnal. A téli időszak nem ad annyi éltető napfényt, mint más évszakok, ezért sejthető, hogy a vitaminkészletünk kifogyóban, de vajon hogyan jelzi a test, hogy D-vitaminban nem bővelkedünk?

Azt már tudjuk, hogy a csontok kalciumellátása a D-vitaminnak köszönhető, így ha fogytán van a készlet, akkor érezhetjük úgy, hogy fájnak a csontjaink. Ha a csontok fájhatnak a D-vitamin hiányától, akkor ez az izmokra is hatással lehet. Sőt egész testünkben érezhetünk megmagyarázhatatlan fáradtságot. A tavaszi időszakban ezt amúgy is könnyen írjuk a tavasz fáradtság számlájára, de ha nem erre gondolunk, akkor csupán vélhetjük agyonhajszolt világunk következményének. Mi van akkor, ha csak a D-vitamin hiánya okozza ezt?

Arról is írtunk már, hogy a D-vitamin megfelelő szintje az erős immunrendszert is garantálja. Ha azonban nincs elég vitamin, nincs megfelelő védelmünk, így könnyedébben elkaphatunk betegségeket.

Ugyancsak a felgyorsult világot okoljuk a stresszért, a depresszió kialakulásáért, de a D-vitamin közrejátszhat, hogy agy agyunk megfelelően működjön. A kevés vitamin persze zavart okoz a rendszerbe.

A nők és férfiak rémálma a fokozott hajhullás, amely ugyancsak írható a csökkent D-vitamin mennyiségre, valamint az ütések által okozott sérülések, véraláfutások is nehezebben gyógyulnak, ha nem megfelelő szintű a szervezet D-vitamin ellátottsága.

A D-vitaminhoz hozzá lehet jutni tabletta formában is, ám ha szeretnénk ennek legtermészetesebb formájában hozzájutni, akkor fogyasszunk minél több tojást, tejet, tejterméket, halat, halmájat, más állati eredetű májat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegkalauz.co.hu | képek: pixabay.com)