Jump to content

Hiánya észrevehető

2019. 09. 12. 19:00

A vitaminok megléte nagyon fontos a szervezet megfelelő működése érdekében, és mint tudjuk, a túl sok, valamint a túl kevés is galibát okozhat.

A folsav jelentőségét főleg családalapítás tervezésekor, babaváráskor említik fokozottabban, mert a női szervezetnek sokkal nagyobb mennyiségben szüksége van folsavra. Ez a B-vitaminok közé sorolható vitamin nem raktározódik el hosszú időn keresztül a szervezetünkben, ezét folyamatosan biztosítani kell az utánpótlását.

Nemcsak a babavárást tervezőknek és a kismamának ajánlják a folsavat, hanem a serdülő kamaszoknak is. Mégpedig azért, mert ez a vízben oldódó vitamin számos folyamatban fontos szereplő.

A babát tervező párok esetében azért nagyon fontos, mert a megfelelő mennyiségű folsav biztosítja a fejlődő magzat egészségét. Az idegcső záródási rendellenességek elkerülése lehetséges a megfelelő folsav mennyiség biztosításával. Nemcsak a már megfogant magzat egészségét segíti, hanem már a fogantatást is. A babatervezés előtti hónapokban már érdemes ezt a vitamint pótolni.

A folsav napi megfelelő bevitele azt jelenti, hogy egészséges, változatos táplálkozással 300 mikrogrammnyi folsavat juttatunk be a szervezetbe. A serdülők esetében ez még nagyobb mennyiségű.

A folsav hiánya gondot okozhat az egészségben, amely éppen a táplálkozási szokásainkból eredhet, de az élelmiszerek túlfőzésével a folsav elbomlik, vagyis nem jut elegendő a szervezetünkbe.

A folsav hiányát jelzi a testünk fáradékonysága, ingadozhat a hangulatunk és még feledékenyebbek is lehetünk. A szegényes vagy egyhangú étkezés más vitaminok hiányát is eredményezheti, így az immunrendszer védekező képessége is lecsökken, fogékonyabbá válhatunk betegségekkel szemben.

Leginkább az foglalkoztat ilyenkor, hogy hogyan juthatunk elegendő folsavhoz. Márpedig a természet többféle megoldást kínál erre, amelyek ráadásul könnyen beszerezhetők. Ilyen a bab, a spenót, a brokkoli, a leveles zöldségek, a gyümölcsök is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)