Jump to content

Kanyarban az influenza, te elsőbbséget adsz neki?

2019. 10. 03. 19:00

A szebb őszi napoknak lehet, hogy vége egy kis időre. A napsütés helyett lehet, hogy napokig csak a borút, az esőt és a hűvös levegőt fogjuk tapasztalni. Ezzel együtt pedig várható a nátha és az influenza is.

Az eső nem esik mindig, így az őszi napok között biztosan találni fogunk kirándulásra alkalmas, napfényben, színes levelekben gazdag alkalmakat. Tény azonban, hogy ebben az időszakban sokkal könnyebb megfázni, mert reggel vastagabban öltözünk, délutánra pedig kellemes meleggé válhat a hőmérséklet. A réteges öltözködés a legideálisabb, de még így is nagyobb számban betegednek meg az emberek.

A környezetünkben tüsszögnek, köhögnek, fújják az orrukat. Időszakonként sokkal nagyobb a megbetegedések száma. Még mielőtt elérkeznénk ehhez a szakaszhoz, érdemes megelőzni a bajt.

Ha szeretnénk elkerülni a betegséget, akkor érdemes az immunrendszerünket felkészíteni a nehezebb időszakra. Megfelelő étkezéssel, vitaminok pótlásával mozgással nemcsak a testünket lehet karbantartani, hanem a betegségeket is meg lehet előzni. Az influenza elkerülésének másik módja az influenza elleni vakcina beadatása.

Habár még nincs influenzajárvány, de a védőoltást akár már most érdemes beadatni. Az influenza elleni oltás esetében 30, vagy akár 90 százalékos védettséget lehet szerezni, ennek ellenére sokan tartanak attól.

Az oltást minden évben meg kell kapni ahhoz, hogy védettséget élvezzünk. A tavaly megkapott oltáshoz ugyanis igazodni képesek a vírusok. Minden évben azon dolgoznak a szakértők, hogy meghatározzák, a következő évben milyen vírusok elleni vakcinát kell összeállítani ahhoz, hogy hatékony védelemben részesítsék az embereket.

Az influenza elleni védőoltás nem abban a percben fejti ki hatását, amint az emberi szervezetbe bejut, hanem napok kellenek ahhoz, hogy a védettség kialakuljon. Ezért szükséges már akkor beadatni a vakcinát, amikor még nem alakult ki járvány.

Az influenza és szövődményei komolyak lehetnek, ezért a védőoltás hatékony ellenszere lehet annak, hogy megelőzzük a betegséget és a járványt.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)