Jump to content

Keveset beszélünk a K-vitaminról

2019. 11. 26. 19:00

A vitaminok a szervezetünk működéséhez, az egészségünk fenntartásához szükségesek. Ha túl sok van bennünk, az is gondot okozhat, de ugyanúgy hiányuk is okozhat bonyodalmat.

A leggyakrabban hallott vitaminok az A-, B- és C, méltán keveset hallunk a K-vitaminról, pedig fontos szerepe van a véralvadásban. Nemcsak a kalcium szükséges a csontok egészségéért, hanem a már említett K-vitamin is. Mint mindegyik más vitamin hiánya, így ennek nélkülözése is gondot okoz a szervezet zavartalan működésében.

A K-vitamin hiánya vérzéshez vezethet mind a testen kívül, de még belül is, mivel a véralvadásban játszik fontos szerepet. A K-vitamin hiánya esetén tehát találkozhatunk a fogínyvérzéssel, az orrvérzéssel és a kisebb sebek is az átlagosnál jobban véreznek.

Nők esetben ennek a vitaminnak a hiányában a menstruációs vérzés is intenzívebb lehet a megszokottnál. Sőt annak ideje is megnyúlhat, amely már így is aggodalmat kelthet a nőkben, pláne, ha azt tapasztalják, hogy vérrögöt is találnak.

Mint arról már írtunk, akár belső vérzés is jelentkezhet a szervezeten belül, így ha a hányinger, hányás után vér is örül, akkor a gyomor vérzéséről is szó lehet. Ugyancsak ijesztő jelzése lehet a szervezetnek, ha kisebb vagy nagyobb mellékhelyiségi dolgunk elvégzése után vérrel találkozunk. A véres vizelet és széklet látványa önmagában ijesztő. A vese, máj vagy az emésztőrendszer problémája mellett a K-vitamin hiánya is a háttérben húzódhat.

A K-vitamin hiányában véralvadási zavarok, vérzékenység, a máj nem kielégítő munkája és a zsírok felszívódásának romlása jelentkezhet. A K-vitamin pótlásában nagyon jó szolgálatot tehet a zöld leveles zöldségek, így a spenót, a káposzta, kelkáposzta, brokkoli, valamint a tej-, tejtermékek, a máj, a húsfélék fogyasztása.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)