Jump to content

Állandó fáradtság, levertség? Vashiány is állhat mögötte

2020. 05. 05. 19:00

A vas fontos alkotóeleme a szervezetünk számára, amelynek hiánya több kellemetlenséget okozhat.

Ami pedig ennyire fontos a működésünkhöz, annak pótlásáról is gondoskodnunk kell. A vaskészletünk kiürülését több minden jelezheti. Az egyik ilyen tünet az indokolatlan fáradtság. Természetesen sok mindenre rá lehet a fáradtságot fogni, ilyen a strassz, a sok munka, az időjárás, a nem jó alvás, de ha tartósabban létező és a nyugodt légkör, valamint a pihenés mellett is fennáll a fáradtság érzése, akkor szó lehet a vashiányos állapotról is.

A várandós kismamák esetében vizsgálják a szervezetben lévő vas mennyiségét, hiszen a magzat elveszi az édesanya vastartalékának egy részét, ezt a pótlásra nagy szükség van. Eleve, a női lét a menstruációval jár, és a vérzés során vastól is megszabadul a szervezet. A nőkre tehát alapjában véve jellemzőbb a vashiány. Azonban azok esetében is felléphet a hiány, akik emésztőrendszeri problémákkal küzdenek, vagy más betegségek segítik a vashiány kialakulását. Az erős fizikai megterelés, így a sport miatt is kialakulhat. Ugyancsak vashiányra utalhat az is, ha egyik betegségből a másikba esünk.

A vasat tartalmazó étrenddel a kisebb vashiányt lehet pótolni, így a zöld levelesek, a spenót és a saláta is sok vasat tartalmaz a baba, a lencse, és a borsó mellett. Amikor már annyira kimerül a készletünk, hogy az élelemből felvett vas nem elegendő, akkor érdemes olyan gyógyszertárból beszerezhető készítményt vásárolni, amely kimondott a vashiány pótlására készült.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)