Jump to content

Szezonálissá válhat a Covid-19?

2020. 07. 28. 19:00

Nem a legjobb az influenzát elkapni, de a megelőzéssel ki lehet védeni, hogy kellemetlen és fájdalmas tünetekkel szezonálisan jelentkező betegséget.

Egyes fertőző betegségek valóban akkor tűnnek fel, amikor az időjárás és más feltételek is kedveznek a terjedésüknek. Az influenza is ilyen.

A koronavírus senki számára sem idegen, hiszen nem olyan rég még intenzíven éltük a megóvásunk érdekében tett óvintézkedéseket. Az esetleges újabb hullám közeledtének fenyegetésében felvetődik bennünk az a kérdés, hogy vajon ezentúl a Covid-19-cel is szezonálisan számolnunk kell?

Még semmit sem lehet biztonsággal állítani, hiszen olyan kevés a tapasztalatunk a koronavírussal kapcsolatosan, azonban egyes jelek arra mutatnak, hogy akár szezonálisan feltűnő betegség lehet a későbbiekben.

A friss kutatások szerint egyelőre úgy tűnik, hogy a hőmérsékletváltozás, a földrajzi elhelyezkedés nincs kapcsolatban a koronavírus terjedésével. A vizsgálatokból az derült ki, hogy a hőmérséklet nem befolyásolja a vírus terjedését, de az emberi érintkezések minimalizálásával fékezni lehet azt.

A vizsgálatokból az is kiderült, hogy a Föld lakossága még nagyon érzékeny a Covid-19-re, hiszen még csak most „ismerkedünk” vele, még nem szereztünk kellő védettséget ellene. Ez azt is jelenti, hogy nem sok akadály kerül a koronavírus útjába, így szabadon fertőzhet. A megfertőződött, de gyógyult személyek védettsége kialakul, és egyre kevésbé fog ennyire bénítani a koronavírus, de azzal is számolni kell, hogy a kórokozó megváltozik annak érdekében, hogy tovább fertőzhessen.

Habár még nincs szó a koronavírus újabb hullámáról, de folytatni szükséges azokat az óvintézkedéseket, amelyeket eddig is alkalmaztunk, ugyanis eztán térnek vissza a gyerekek az iskolákba, a szabadságolásokról is munkába állnak az emberek, így a vírus terjedése aktívabbá válhat.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)