Jump to content

Nyári vitaminok

2020. 07. 30. 19:00

Minden évszakban, annak megfelelően kell bánni testünkkel és bőrünkkel. A nyári időszakban is van miről gondoskodni.

A nyár az az időszak, amikor sokféle zöldség és gyümölcs érik, így a vitaminkészletünk javát akár a kertünkből vagy a piacról beszerezhetjük. Érdemes is ilyenkor belakmározni az idénygyümölcsökből és zöldségekből, sőt télire is érdemes azokból elraktározni.
A legtöbben azt gondolják, hogy az ősz végétől tavaszig tartó időszak az, amikor a testünknek vitaminpótlásra van szüksége. Ekkor már egyre kevesebb a természetben megtalálható vitaminforrás, de ez nem állja meg a helyét.

Szükséges vitaminok nyárára

#1

A napfény már elegendő D-vitamint biztosít. Az igaz is akkor, ha a napon tartózkodunk, ám a napfénytől mentes irodában töltött órák egyáltalán nem járulnak ahhoz hozzá, hogy D-vitaminhoz jussunk. Hiába élünk vízparton, ha javarészt nem ér a nap, ezért nyaranta is szükséges lehet a D-vitamin pótlására.

#2

A C-vitamin nemcsak a legismertebb, és pótlására télen különösen ügyelünk. Nyáron is szükséges biztosítani a megfelelő mennyiséget. Habár ebben az évszakban kevésbé jellemző a megfázásos és influenzás megbetegedés, a C-vitaminnak nemcsak ezek megelőzésében van szerepe, hanem közrejátszik az anyagcsere folyamatokban is. Ennek hiányában tehát ártunk az anyagcserénknek is.

#3

Nyaranta sokkal több időt töltünk a szabadban, mozgással, így a testünk energiafelhasználása is intenzívebb. Az aktív sportolás mellett nem is biztos, hogy fedezni tudjuk vitaminszükségletünket, ezért az étrend-kiegészítők fogyasztása nem rossz dolog.
A sok mozgás és a meleg hatására verejtékezünk, ezért a folyadékpótlás nélkülözhetetlen. Izzadással sok ásványi anyagot veszít a test. Annak pótlása még a változatos és egészséges élelmiszerekkel is nehéz, így az étrend-kiegészítők ugyancsak jó szolgálatot tehetnek nyári időszakban is.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)