Jump to content

Kell a multivitamin?

2021. 01. 07. 19:00

Jól tudjuk, hogy a vitaminok az egészségünkhöz nélkülözhetetlen elemek, amelyeket táplálkozással is bevihetünk a szervezetünkbe.

A túlzott vitaminfogyasztás is lehet az egészségre ártalmas, akárcsak az, ha túl kevéshez jutunk. Ahogy közeleg a hűvösebb idő, úgy igyekszünk a szervezetünket feltölteni vitaminokkal. Amíg a természetből hozzájutunk a vitaminhoz, addig nincs is gond, de az ősz és a tél egyre kevesebbet ad a természetes vitaminforrásokból. Ilyenkor nyúlunk mesterséges segítséghez multivitaminok formájában.

Ha az évszaknak és a természetnek megfelelően kihasználjuk a gyümölcsök, zöldségek, egyéb termékek vitaminkészletét, az nem elegendő arra, hogy átvészeljük a telet? Ekkor szoktunk multavitamint szedni, de vajon szükséges?
Erről megoszlanak a vélemények. A tudósok egy része azt állítja, hogy a multivitaminok fogyasztásával többet juttatunk a szervezetbe bizonyos vitaminokból, mint kellene és ez legalább olyan veszélyes, mintha keveset viszünk be. A multivitaminok ellen szól az is, hogy az egy tablettába sűrített vitaminok egymás felszívódását akadályozhatják, így érvényesülni sem tudnak. Multivitamin fogyasztása akkor egyáltalán nem indokolt, ha bőségesen fogyasztunk zöldséget, gyümölcsöt, egészséges zsírokat és fehérjét is.

A gond azonban az, hogy ez sokakra egyáltalán nem jellemző, így a vitaminpótlás mégiscsak a multivitamin fogyasztásával érhető el, de ez nem váltja ki természetesen az egészséges étrend jótékony hatásait.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | Képek: pixabay.com)