Jump to content

Vitaminbomba a káposztában

2021. 01. 27. 19:00

A téli időszakban igyekszünk kimerült tartalékainkat újratölteni. Ehhez már nem érezzük elegendőnek a zöldségeket, gyümölcsöket.

Kétségtelenül egyre kevesebb friss gyümölcsöt és zöldséget ad a természet, habár a boltokban már szinte bármi és azonnal beszerezhető. Talán mindenki tapasztalta a zöldségek és gyümölcsök magas árát. Mintha luxusterméket szeretnénk venni. A vitaminforrást mesterséges anyagokban is kereshetjük. A multivitaminok megvásárlása is zsebbe nyúlós. Nem kell azonban kiadni túl sokat ahhoz, hogy természetes vitaminforráshoz jussunk.

A káposzta többféle ételünk alapanyaga lehet, nem mellesleg kitűnő vitaminforrás is. Ennek ellenére nem biztos, hogy annyit fogyasztunk ebből a növényből, mint kellene. Valószínűleg azért, mert nem vagyunk tisztában azzal, hogy milyen jó.

A nép gyógyászat régóta használt növénye a káposzta, amelyet főnént a fájdalom csillapítására használták, de hatékony megoldás volt emésztési panaszokra és bőrbetegségekre is.

Töltött káposztaként vagy párolva, húsételek mellé használjuk, de csak kevesen gondolkodunk abban, hogy a nyers salátánkba is szeljünk, reszeljünk a káposztából. Pedig a káposztának is többféle változatával lehet színesíteni az étrendünket: kelkáposzta, vöröskáposzta, kínai kel. Egytől egyik igazi vitaminbombák, a daganatos megbetegedések megelőzésében szerepet játszhatnak, gyulladáscsökkentő hatásúak, méregtelenítenek, kalóriatartalmuk kicsi, ezért a fogyást is segítik.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)