Jump to content

Cink, ha kevés a cink

2021. 02. 16. 19:00

Az egészséges táplálkozással, jó eséllyel beviszünk a szervezetünkbe minden fontos tápanyagot.

Még, ha odafigyelünk is arra, hogy mit fogyasztunk, egyes tápanyagokból akkor is kifogyhatunk. Az egysíkú, tápanyaghiányos evés pedig egyértelműen vitaminhiányhoz vezethet. A vitaminbevitelre nagyobb gondot fordítunk akkor, amikor zöldséget és gyümölcsöt eszünk, de kevésbé esik szó arról, hogy bizonyos fémek fogyasztására is szükségünk van. Ilyen a vas, a réz és a cink is. Ezek olyan mikroelemek, amelyekből nagyon kicsinek kell a szervezetünkben jelen lenniük, de ha nincs, akkor gondot okoz.

Ezek közül a mikroelemek közül a cink segíti az anyagcserét, segíti a nemi érést, a növekedést és még a szaporodásunkhoz is szükséges. Ha az elegendő szint alá süllyed a cinkkészletünk, akkor lecsökken a testünk ellenállóképessége, fáradékonyabbá válhatunk, romolhat az étvágy és az ízek érzékelése, kevésbé gyógyulnak a sebek.

A megfelelő cink ellátást a hüvelyesek, a húsok, a máj, a tojás, a madvak adhatja meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)