Jump to content

Teljes védettség – Mikor?

2021. 04. 08. 19:00

Nagyon sok minden a koronavírusról, annak megelőzéséről, kezeléséről szól. Életünk részévé vált, habár szeretnénk megszabadulni tőle, védettséget élvezni ellene.

Már javában zajlik az ország oltása. A beoltottak száma már meg is haladta a 2,5 millió főt. Ez volt az a határ, amely után az ország nyitásáról beszélhettünk. A kijárási tilalom lazult, az üzletek kinyitottak, a szolgáltatások is beindultak, valamint napok múlva az iskolákba, óvodákba is visszatérhetnek a gyerekek.

Azt tudjuk, hogy többféle vakcina létezik, és mindegyik esetében más a védettség kialakulása. Az oltóanyagok beadása ráadásul nem egy körös, de már az első vakcina után ellenanyagot termel a szervezet. Ekkor még valós védettségről nem lehet beszélni, az a második oltás után alakul ki.

Senki se bizonytalanodjon el. Az első oltás utáni hetekben már létezik némi védettség a Covid-19-cel szemben.

A vakcina típusától is függ, hogy a második oltás után mikor mondható el a teljes védettség. Az AstraZeneca esetében minimum 15 nap, Moderna esetében minimum 14 nap, Pfizer/BioNTechnél 7 nap, Sinopharmnál legalább 14 nap, a Szputnyiknál pedig minimum 3 hét.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)