Jump to content

Az a fontos D-vitamin

2021. 04. 27. 19:00

Gyermekeink számára is megtanítjuk azt, hogy a napfény nemcsak szépen megbarnítja a bőrt, hanem a nagyon fontos D-vitamint is a szervezetünkbe juttatjuk a napfény által.

A kicsi babák D-vitamin pótlása ma már elmaradhatatlan, hiszen azt is tudjuk, hogy ennek a vitaminnak a túl alacsony szintje betegséget okozhat. Csakhogy nem tudjuk, hogy milyen mértékben van jelen a szervezetünkben a D-vitamin.

A változatos és egészséges étrenddel minden bizonnyal jót teszünk. Egyes élelmiszerekben tényleg több ez a vitamin, így hozzájuttathatjuk a szervezetünket, azonban csakis táplálékkal nem vagyunk képesek az elegendő mennyiséget bevinni. Ha mégis megkíséreljük, akkor is nagyon fontos, hogy a zsírokat se felejtsük el, ugyanis zsírban oldódó vitaminról van szó. Ez azt jelenti, hogy zsír nélkül be sem tud épülni, vagyis nem is tudjuk hasznosítani a D-vitamint.

A napfény természetes módon segíti a D-vitaminhoz jutásunkat. Ebből azt is gondolhatjuk, hogy azok, akik napsütéses, sivatagos területen élnek, nem szenvednek a D-vitamin hiányától. A valóság azonban ennek az ellentétje, hiszen az ott élő ruhákkal védekeznek a tűző nap ellen, amelyek egyben a vitaminhoz való jutást is meggátolják.

Mi a helyzet a naptejjel? Véd a sugarak ellen és a D-vitamintól is? A nyári melegben elsődlegesnek tartjuk, hogy megóvjuk a bőrünket a legégéstől, vagyis a káros ultraviola sugaraktól. Csakhogy ez segíti a D-vitamin termelődést is, ezért ne kenjük le naptejjel minden porcikánkat, ha azt szeretnénk, hogy hozzájussunk némi D-vitaminhoz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | képek: pixabay.com)