Jump to content

Gyümölcsben és zöldségben a bélflóra egészsége

2021. 05. 04. 19:00

Az vagy, amit megeszel. Ez a mondás arra utal, hogy ételeink elfogyasztása hatással van egészségünkre.

Már rég tudjuk, hogy milyen fontos szerepe van az egészségtudatos életmódnak, az alapanyagok megválasztása. A változatos és egészséges étrend a belekre és a belekben élő mikroorganizmusok minőségére is hatással van. Az is ismert, hogy a bélrendszerünkben élő baktériumok közössége szükséges, annak megfelelő fenntartása létfontosságú abban, hogy az immunrendszer hatékonyan működhessen.

Az talán kevesen tudják, hogy a szervezetünkben élő mikroorganizmusok száma sokszorosa lehet az emberi testet alkotó összes sejtnek. Ez a nagy szám nemhogy ijesztő, hanem az egészség fenntartásához nélkülözhetetlen. Ráadásul mindenki esetében más összetételű, mennyiségű. A belekben kialakult savas környezet egyes baktériumoknak kedvez, míg a többi számára káros. A gyümölcsökben és zöldségek rostjaiban olyan szénhidrátok szabadulnak fel, amelyeket csak bizonyos mikrobák képesek lebontani. Ezek együttes a prebiotikum, amely eljuthatnak a vastagbélbe, hogy a bélflórát egyensúlyban tudják tartani.

Gyógyszeres kezelés után szükségünk van probiotikumos kúrára annak érdekében, hogy a bélflóra helyreálljon. Probiotikum nemcsak patikában kapható készítmény lehet, hanem az erjesztéssel készült ételek is. Ezért javasolják a joghurtok, kefirek fogyasztása.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: egeszsegmozaik.co.hu | Képek: pixabay.com)